Anasayfa / Köşe Yazıları / Soçi mutabakatının anlamı

Soçi mutabakatının anlamı

Türkiye ve Rusya’nın İdlib konusunda imza altına aldıkları Soçi mutabakatının taşıdığı anlam birçok yönüyle ele alınmalı. Her şeyden önce Şam rejiminin İdlib’e yönelik hazırlandığı askeri operasyonu ortadan kaldırılmıştır.

Bu durum son derece önemlidir. Zira İdlib’e yapılacak bir askeri operasyonun; tarafları, hedefleri, sonuçları çok yönlü olan sorunların hem doğmasına hem de mevcutlarının derinleşmesine yol açması kaçınılmazdı. Ayrıca her şeyden önemlisi sivil kayıpların yaşanmasına, yeni bir göç dalgasının oluşmasına sebep olacaktı. Soçi mutabakatıyla bunun önüne geçilmiş oldu. Bu kazanımı vicdan sahibi hiç kimsenin ıskalamaması lazımdır. Bugüne değin gözlerin kör, kulakların sağır, vicdanların çoraklaştığı bir konudur sığınmacı meselesi. Sadece Türkiye bu konuda istisnadır ve hiçbir çıkar gütmeden insani sorumluluğunu yerine getirmiştir. Bu sorumluluk Birleşmiş Milletler (BM) sorumluluğudur ve birçok konuda olduğu gibi bu konuda da yerinde yeller esen BM’nin yapması gerekeni Türkiye üstlenmiştir.

Soçi mutabakatıyla İdlib üzerinden başlatılmak istenen kirli ve karanlık oyunların insan canına, yaşamına, bedenine yansıyan acı sonuçlarına Türkiye’nin çabasıyla engel olunmuştur.

Türkiye’nin Suriye’ ye ilişkin attığı her adımda iki husus önceliklidir. Birincisi Suriye halkının zalimliğe, zulme, insan haklarını hiçe sayan uygulamalarına karşı içerik taşıması, ikincisi ise terörün kirli ve karanlık oyununu bozması. Bu iki husus Türkiye’nin Suriye’ye bakışıdır. Bu bakışı yapılandıran çeşitli hesapları içeren gizli saklı özel bir ajandanın içeriği değil, Türkiye’ nin vatan savunması vazgeçilmezidir.

Soçi mutabakatına göre İdlib, terör örgütlerinden arındırılacaktır. Bu konu Türkiye’nin en temel hassasiyetini oluşturuyor. Türkiye’nin Suriye’deki varlık nedeni; tehdit oluşturan tüm terör örgütlerine yönelik ayrımsız tümüne en etkili mücadeleyi göstermek ve Suriye topraklarından süpürmektir. Suriye’de kuluçkalanmış veya Suriye’ye transfer olmuş ne kadar terör örgütü varsa Türkiye’nin hedefindedir. Zira tamamı Türkiye’nin hasmıdır. Bu bağlamda Suriye’nin en önemli sorunu olan kimin terör örgütü olduğunun saptanmasıdır. Bu konuda da Türkiye’nin Suriye deki mücadelesi rehber olmuştur. PKK/PYD, DEAŞ,HTŞ terör örgütleri başta olmak üzere bu örgütlerin saçaklarındaki tüm terör unsurları Türkiye’nin mücadele ajandasındadır.

Soçi mutabakatının bir başka boyutu; Türkiye ve Rusya’nın Astana sürecinin ruhuna uygun bir biçimde siyasi çözüme dair süreci başlatmak ve neticelendirmektir. Zira mutabakat kararlılığına yansıyan da; İdlib’e yönelik bölgeyi terörden arındırdıktan sonra mevcut güvenlik durumunu statüko kabul edip, anayasa hazırlık sürecini hızlandırmaktır.

Sonuçta Türkiye’nin Suriye’ye yönelik masada ve sahadaki kararlılığı sonuç vermiş ve yeni bir dönem başlamıştır.

Önerilen Haber

Dağılmış masanın ve ‘sırttaki hançerlerin’ seçim yansımaları

Yerel seçim gündemi, partilerin adaylarını açıklamalarına odaklanmış olarak seyrini sürdürüyor. Cumhur ittifakının adaylarının çok büyük …