Anasayfa / Köşe Yazıları / İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreci

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik süreci

İsveç ve Finlandiya’nın NATO katılımıyla ilgili Türkiye’nin haklı talepleri, NATO’nun Madrid zirvesinin önemli gündemiydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir güvenlik örgütü olan NATO’ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya’nın, FETÖ ve PKK/PYD-YPG terör örgütlerinin adeta kuluçka merkezleri haline gelmelerini hatırlatarak, terör örgütlerine destekten vazgeçmedikçe, 73 terör örgütü üyelerinin iadelerini yapmadıkça, savunma sanayiinde ambargoya son vermedikçe üyeliklerine onay vermeyeceklerini açıkça ifade etmişti. Bu koşulların yerine getirilmesine ilişkin de sözle değil, yazılı ve belli bir taahhüt vererek ortaya koymaları gerektiğinin de altını çizmişti.

Sonunda Türkiye’nin istediği tüm taahhütleri içeren metin, Türkiye’nin ve İsveç ile Finlandiya’nın Dışişleri Bakanları tarafından imza altına alındı. Buna göre metinin ilk maddesinde;

“NATO Genel Sekreteri’nin kolaylaştırıcılığında bir araya gelen Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in temsilcileri müteakip hususlarda mutabık kalmışlardır. “ denilmiş ve mutabık kalınan hususlar sıralanmıştır.

Buna göre imza altına alınmış maddeler de şu hususlar yer almaktadır;

“Müstakbel NATO Müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç, milli güvenliğine yönelik tüm tehditlere karşı Türkiye’ye tam destek verirler. Bu çerçevede, Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır.”

“Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin, bunların uzantılarının faaliyetleri ile iltisaklı kuruluşlar ve paravan örgütler içerisinde yer alan veya bu terör örgütleriyle bağlantısı bulunan şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder.”

“Türkiye, Finlandiya ve İsveç aralarında artık hiçbir milli silah ambargosu bulunmadığını teyit ederler.”

“Türkiye, Finlandiya ve İsveç bugünkü görüşmelerden sonra müteakip somut adımları atacaklarını taahhüt ederler.”

“Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi’yle uyumlu biçimde, Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak Türkiye’nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak ve Türkiye’yle iade ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için gerekli ikili ahdî düzenlemeler yapacaklardır.”

“Finlandiya ve İsveç, 5. paragrafta kayıt altına alındığı çerçevede, PKK terör örgütünün ve bütün uzantıları ile iltisaklı kuruluşlarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerine yönelik soruşturma başlatacak ve bunları yasaklayacaklardır.”

“Türkiye, Finlandiya ve İsveç dezenformasyonla mücadele edeceklerini taahhüt edecek ve yasalarının, Türkiye’ye yönelik şiddeti kışkırtan faaliyetler dahil olmak üzere, terör örgütlerinin propagandası amacıyla istismar edilmesini engelleyeceklerdir.”

“Finlandiya ve İsveç, silah ihracatına dair mevzuatlarının müttefiklere yönelik yeni taahhütleri mümkün kılmasını ve NATO’daki üyelik statüleriyle mütenasip olmasını temin edeceklerdir.”

“Finlandiya ve İsveç, Türkiye’nin askeri mobilite konusundaki PESCO projesine katılımı dahil olmak üzere, Türkiye ve diğer AB üyesi olmayan müttefiklerin Avrupa Birliği’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’nın mevcut ve müstakbel girişimlerine mümkün olan en geniş şekilde dahil edilmesine destek vereceklerdir.”

“Bu adımların hayata geçirilmesi için, Türkiye, Finlandiya ve İsveç Dışişleri, İçişleri ve Adalet Bakanlıkları, İstihbarat Servisleri ve Güvenlik Kurumlarından uzmanların katılımıyla bir Daimi Ortak Mekanizma tesis edeceklerdir. Daimi Ortak Mekanizma diğer ülkelerin katılımına açık olacaktır.”

“Türkiye, NATO’nun Açık Kapı politikasına uzun zamandır devam eden desteğini teyit eder ve Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmak üzere davet edilmelerine desteğini ifade eder.”

Ortak mutabakat metni açıkça ortaya koymaktadır ki; İsveç ve Finlandiya ‘da PKK/PYD-YPG ve FETÖ unsurları ve tüm iltisaklı yapılar barınamayacak, etkinlik kuramayacak. Bu iki ülke savunma sanayiinde Türkiye’ye ambargo uygulayamayacak. Suçluların iadesini gerçekleştirecek.

Bu mutabakat esasen süreci başlatmış oldu. Taahhütler yerine getirilmezse süreç tıkanacak ve bu iki ülkenin NATO üyeliklerine imkan tanınmayacak.

Zira bu sürecin işleyişinde; NATO tarafından hazırlanacak üyelik protokolünün hükümet tarafından imza aşaması ardında Meclis’e gelmesi ve oradan da onay alması aşamalarının tamamlanması gerekecek. Bu süreç içinde bu iki ülkenin taahhütlere uyup oymadığına dair gelişmeler belirleyici olacak.

Kısacası İsveç ve Finlandiya henüz NATO üyesi olmuş değiller ve Türkiye’de henüz onay vermiş değil.

Önerilen Haber

Dağılmış masanın ve ‘sırttaki hançerlerin’ seçim yansımaları

Yerel seçim gündemi, partilerin adaylarını açıklamalarına odaklanmış olarak seyrini sürdürüyor. Cumhur ittifakının adaylarının çok büyük …