Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) 25.Zirvesi Çin’in Tianjin şehrinde gerçekleşti. Bu zirve ŞİÖ’nün Çin’de gerçekleşen beşinci ama bugüne kadar yapılanların en büyüğüydü.
25.Devlet Başkanları Konseyi Zirvesine katılım yüksekti. Örgüte üye devletlerin devlet başkanlarının yanısıra, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres ve ŞİÖ Diyalog Ortakları liderleri de katıldı.
Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ŞİÖ’nün diyaloğ ortağı statüsüyle onur konuğu olarak yer aldı. Zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin, Rusya ve Pakistan liderleriyle de ikili görüşmeler yaptı.
HERZAMAN OLDUĞU GİBİ BU ZİRVEDE DE
Türkiye, aktif diplomatik rolünü sergilemiş, diyalog ortağı olmanın ötesine geçerek stratejik bir köprü işlevi görmüştür.
Bu kapsamda Türkiye, diplomatik ağırlığını koruyarak hem küresel meselelerde aktif bir rol üstlenmiş hem de SCO ile ilişkilerini stratejik bir zemine taşımayı hedeflediğini ortaya koymuştur.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmede; Türkiye’nin Ukrayna’ya adil ve kalıcı barış sağlanmasına yönelik girişimlerine ve İstanbul’da yürütülen barış görüşmelerinin sürece katkısına dikkat çekti . Ayrıca, Azerbaycan‑Ermenistan, Suriye ve Gazze gibi bölgesel meseleleri de ele aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ŞİÖ’yü sorunlara ortak çözümler üretme zemini olarak nitelendirdi ve örgütle işbirliğini derinleştirme niyetini dile getirdi. Ayrıca, Gazze’deki insani kriz, Suriye’de barışın sağlanması, Güney Kafkasya ve Orta Asya’daki istikrar süreçleri ile Türkiye’nin enerji, altyapı ve ulaşım projeleri alanındaki rolüne dikkat çekti
Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle enerji güvenliği, stratejik altyapı projeleri ve Orta Koridor gibi girişimlere değinerek, Türkiye’nin coğrafi konumunun avantajına dikkat çekip, Türkiye’nin bu alanlarda ŞİÖ ile işbirliğini artırma isteğini vurguladı.
Dünya nüfusunun yaklaşık %40’nı, ekonomisinin ise %20’sini oluşturan ŞİÖ’nün bu zirvesinde de; ŞİÖ’nün sadece bölgesel değil, küresel politika düşüncesine de etki etme arzusu açıkça ortaya konuldu. Önceki zirvelerde de olduğu gibi bu zirvede de ŞİÖ’nün çok taraflılık ilkelerini savunurarak, ekonomik ve güvenlik alanlarında alternatif bir liderlik sistemi inşa etme hedefi bir kez daha vurgulanmış oldu.
ŞİÖ esasen; Batı ve ABD karşısında hegemonik bir seçenek olmaktan daha çok, tek kutupluluğa teslim olmamanın arayışıyla şekillenmiştir. ŞİÖ; çok kutupluluk vurgusunun yanısıra çok taraflılık yaklaşımıyla küresel düzeyde ekonomik ve giderek güvenlik alanında güçlü bir adres olmanın ilerleyişindedir. Bu çerçevede ŞİÖ; Türkiye’nin çok seçenekli, çok bileşenli dış politika stratejisiyle ilgi alanıdır. Hergeçen zirve de bu ilgisi daha da artmaktadır. ŞİÖ, bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerinde titizlikle durduğu bir zemindir. Bu zirve de aynı yaklaşım bir kez daha ortaya konulmuştur.
Prof. Dr. İ. Yaşar Hacısalihoğlu Resmi Web Sitesi