Anasayfa / Köşe Yazıları / AK Parti Kongresi ve değişimin doğası

AK Parti Kongresi ve değişimin doğası

6. Olağan Kongresi’yle, yenilenen kadrolarla AK Parti için yeni bir siyasi yolculuk başlıyor.

Bu yeni siyasi yolculuk; Türkiye’nin yeni yönetim modeline ilişkin hemen her alanda kaçınılmaz olan değişimin aslında bir yansıması. Zira siyaset için alan genişlemesi anlamına gelen, yeni modelin gerekli kıldığı değişimlerin eksiksiz yapılması ve uygulanması yeni sistemin başarısının anahtarı olacak.

Yeni sistemde siyasete alanı genişliyor. Halk hükümetini aracısız doğrudan seçiyor. Diğer yandan halk siyasi temsilinde de hükümet kurma kaygısı taşımadan, gerçek işleviyle görev yapacağı vekilini seçme şansını yakalıyor. Parlamentonun bu anlamda değeri de, işlevi de farklılaşarak, yeniden kıymetleniyor.

Bu noktada Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkanının ekip alanı ve niteliği de büyük önem taşıyor. Bir yandan icracılarla, öte yandan istişari kurullarla siyaset ve strateji üretimi, geniş bir ekip çalışmasıyla hedefe kilitlenecek. Bu yapı içinde en önemli paydaşlarından biri de iktidar partisinin siyasi temsiliyeti olacak. Zira yeni sistemde siyasi partilerin rolü, işlevi ve fikri yapılanması yeniliklerle buluşmasını gerektiriyor. Fikri seviyede siyasi partilerin daha fazla konsolide olacağı bir dönem başlıyor. Bu noktada çok daha geniş bir fikri harmanlamaya ihtiyaç duyulacak. Partinin desteklediği başkan adayının ihtiyaç duyduğu % 50+1 matematiğine erişmek için siyasi yelpazede genişliği, kucaklayıcılığı sağlayacak olan siyasi partinin fikri derinliği ve buna ilişkin başarısıdır.

Bu gerçeğin ışığında AK Parti’nin yeni kadrosunun bu bilincin yansıması olarak şekillendiği izlenimini veriyor. Başta Parti Genel Başkan Vekili konumuna ilişkin tercihin, bu hassasiyetin yansıması olarak gerçekleştiğini söylemek mümkün. Prof.Dr. Numan Kurtulmuş’un gerek siyasi tecrübesi, ve önderlik yeteneği, gerekse fikri birikimiyle Başkan Erdoğan’ın icra ekibi bakanlarına ve istişari ekibi politika kurullarına, partinin siyasi desteğinin ve katkısının en donanımlı taşıyıcısı olacak.

Ayrıca Parti MYK’sı da son derece deneyimli ve birikimli isimlerden oluşuyor ve bu görüntüsüyle, yeni yapılanmasıyla yeni yönetim sisteminin siyasi partilere yansıyan değişimin ve yeni işleyişin öncüsü oluyor. Süreç içinde diğer siyasi partilerde yeni sisteme uyum konusunda kaçınılmaz bir şekilde değişimi önceliğine alacaktır. Şayet yeni hükümet sistemini benimseyip, başarıyı hedefliyorlarsa.

Yeni dönemde siyaset kurumundan beklenen ne varsa onların karşılanması için hassasiyet göstermek, AK Parti için öncelikli olacaktır. Bugüne; ülke içinde dış destekli iç engelleri aşarak gelindi ve şimdi ise doğrudan dış aktörlü engellerle mücadelenin içindeyiz. İktidarın önceliği, yükseliş sürecini kazasız, belasız hedefe ulaştırmaktır. Bunun için; iç bütünleşmeyi tunç haline getirerek, özellikle ekonomide muhtaçlığa yol açabilecek tek yanlı bağımlılığı her ne koşul altında olursa olsun bünyemizden uzak tutmaktır. Bunun inancıyla yürünen yolun yeni ilişki dinamikleriyle zenginleştirilmesi hedefe giden yolu, hem daha güvenli, hem de çok daha kuvvetli hale getirecektir.

İnançla, dirençle yürünen yolun hedefe ulaşması muhakkaktır. Üstelik bu tercih bir zorunluluktur. Başkan Erdoğan’ın dediği gibi;” ya olacağız, ya öleceğiz”…

“Mübarek Kurban Bayramınızı tebrik ederim.”

Önerilen Haber

Dağılmış masanın ve ‘sırttaki hançerlerin’ seçim yansımaları

Yerel seçim gündemi, partilerin adaylarını açıklamalarına odaklanmış olarak seyrini sürdürüyor. Cumhur ittifakının adaylarının çok büyük …